Regeling
Waarom een regeling?
Bij veel woningen is de verwarmingsinstallatie niet optimaal ingesteld. Niet alleen bij bestaande bouw, ook bij nieuwbouw. Dat heeft nadelige gevolgen voor het energieverbruik en comfort. Door een betere instelling van de doorstroming van het water in de radiatoren, verbetert de warmteafgifte ervan. Dat levert een daling van het energieverbruik met 7% tot soms wel 15% op. De betere warmteverdeling tussen de radiatoren zorgen ervoor dat kamers niet meer te warm of te koud worden ten opzichte van de rest van het huis. Ook bij de nieuwe warmtebronnen zoals (hybride) warmtepomp en warmtenetten is het goed inregelen van de installatie van essentieel belang. Daarom kiest de branche voor geregistreerd vakmanschap als belangrijk en herkenbaar kwaliteitslabel voor registratie in het CRT en vakpaspoort. Steeds meer subsidieregeling stellen de aantoonbare kwaliteit als voorwaarde. Hiermee ben je daarop goed voorbereid.
Voor wie?
Voor iedereen die verwarmingsinstallaties aanlegt of onderhoudt in woningen en/of kleine utiliteit. Er wordt geen onderscheid gemaakt of je nu monteur of eerste monteur bent.
Hoe zit het precies?
Het inregelen is een quick-win voor consumenten door kostenbesparing en sterk verhoogd comfort in huis. En een quick-win voor installateurs omdat het een dienst is die je bij klanten (zowel particulier als zakelijk) kunt aanbieden als je toch al langs gaat voor het onderhoud van de ketel. De overheid heeft het inregelen van installaties sinds maart 2020 verplicht gesteld voor nieuwe (of vervangende) installaties en stimuleert het inregelen via subsidies en actieve voorlichting naar consumenten in de vorm van campagnes.
Opleiding
Techniek Nederland, Wij Techniek en samenwerkende partijen verzorgen het programma Vakmanschap Inregelen van verwarmingsinstallaties. Dit programma bestaat uit een awareness video, een e-learning en een praktijkdeel. De awareness video ‘hoe zat het ook al weer’ kun je via de website bekijken. De e-learning gaat over de theoretische achtergronden van het inregelen en hydraulische balans. Het programma wordt afgesloten met een praktijkopdracht om verder te werken aan je vaardigheden. Doorloop je alle stappen van dit programma dan kent de branche aan deze vaardigheid een belangrijk label toe: namelijk die van geregistreerd vakmanschap.
Geregistreerd Vakmanschap
Geregistreerd vakmanschap is belangrijk omdat dit laat zien dat de vaardigheden voor een goed ingeregelde, energiezuinig en comfortabele installatie aantoonbaar zijn vastgesteld. Subsidie verstrekkers of opdrachtgevers kunnen naar een registratie van vakmanschap vragen. Sinds maart 2020 stelt de overheid het inregelen van een verwarmingsinstallaties verplicht bij nieuwe (ook vervangende) installaties. Wil je zo’n geregistreerd vakman zijn, dan helpen we je daar stap voor stap bij met het programma Inregelen van verwarmingsinstallaties.